Povratak

Nimfa kiše i širi perje | Uvjeti držanja ptica | Respiratorne bolesti ptica i simptomi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
JelenaPejic


Odgovara:
Jelena Pejić, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam malenu nimfu. U zadnje vrijeme je počela kihati i razmicati perje, sada ne znam je li ima temperaturu ili je prehlađena. Možete li mi vi reći što joj je i što trebam napraviti? Josip

O: Ptice su vrlo osjetljive na mikroklimatske promjene te s obzirom na to treba biti jako pažljiv kod držanja ptice. Preporučljivo je pticu držati na mjestu gdje nema propuha, paziti na klima uređaje, da nije prevruće niti da je blizu mjesta koji je izvor topline ili gdje se kuha. Osim ovoga, vrlo je važna kvalitetna i kompletna  prehrana, čista nastamba te sam imunitet ptice. 

Respiratorne bolesti su bolesti koje  se često javljaju kod ptica i nastaju djelovanjem više čimbenika (okoliš, virusi, bakterije, mikoplazme, gljivice, smanjen imunitet...). Prilikom  utjecaja nekih od ovih čimbenika može doći do nekog od respiratornih oboljenja: prehlade, upale pluća, upala bronhija, dušnika ili grla...

Ptice pokazuju oboljenje dišnog sustava kroz više različitih simptoma, ovisno o vrsti bolesti.

Kod prehlade se javlja  ubrzano disanje,  nakostriješeno perje,papiga je pretjerano mirna, klima repom, može se javiti iscjedak iz nosa, kihanje i   kašljanje. Kod  upalnih oboljenja se javlja otežano disanje uz povišenu temperaturu, nakostriješeno perje, mirnoću  te kihanje. Kod astme se javlja otežano disanje povezano s hropcima.

Nažalost, iz ove perspektive, bez detaljnijeg uvida u uvjete u kojima je ptica boravila (gdje je bila smještena nastamba, je li ptica bila izložena nekim od spomenutih faktora...) te bez pregleda same životinje nije moguće dobiti kompletnu kliničku sliku. Stoga Vam savjetujem da se javite Vašem veterinaru  ili na Veterinarski fakultet u Zagrebu u tzv. ptičju ambulantu kako bi se obavio klinički pregled i postavila točna dijagnoza i primjenila pravilna terapija. Kontakt telefon 01/2390-410 . Radno vrijeme ambulante je: ponedjeljak, srijeda, petak 10-12 sati, utorak i četvrtak 16-18 sati i  subota 9-11 sati.

U međuvremenu, preporučam Vam da pticu smjestite na toplo mjesto bez propuhe te joj dajete vodu sobne temperature uz vitaminski pripravak.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr